Karen Hallemans

Psychotherapeut – relatietherapeut

 hallemans.k@skynet.be

GSM: 0473/43.03.02

De ontwikkeling van een partnerrelatie verloopt lang niet altijd zorgeloos. Er zijn heel veel factoren die een relatie kunnen bemoeilijken. Elke relatie kent verschillende evoluties en ontwikkelingstaken, iemand kan getroffen worden door ziekte of ongeval, je kan getroffen worden door financiële onzekerheid nav. ontslag, burn-out, de keuze voor kinderen, de dagelijkse sleur en stress en zoveel meer, kunnen een schaduw werpen op een relatie. Dit kan partners uit elkaar drijven en hen tot besef doen komen : “Wiij leven niet meer mét maar naast mekaar ! Of “Wij kunnen niet meer met mekaar communiceren.”

Een heel specifieke crisis is deze naar aanleiding van bedrog en kan de relatie zeer zwaar onder druk zetten. Het vergt heel wat moed om deze crisis met de nodige zorg aan te gaan.

De vorming van een nieuw-samengesteld gezin vergt heel wat energie en is complex. De invloed van het ouderschap, kinderen, ex-en, praktisch geregel, … kunnen zwaar gewicht leggen op het nieuwe partnerschap.
Elke crisis vereist de nodige kennis, attitude en vaardigheid van een geschoolde therapeut die samen met jullie de gevoeligheden onderzoekt en jullie zowel emotioneel als praktisch ondersteund op weg naar verandering.

Relatietherapie

Een mens is een sociaal wezen. We kunnen maar gezond functioneren als we ons verbonden voelen met anderen. Een heel speciale relatie is deze als partners. De invulling van dit begrip is onderhevig aan cultuur en tijd. De laatste tijd kan een relatie ook ruimer zijn dan een één- op één- relatie. Dit zorgt voor nieuwe uitdagingen voor ons als relatietherapeut. De nog steeds meest dominante vorm van een partnerrelatie is deze van een één- op-één-relatie. Beide partners hebben zich met mekaar verbonden met het oog op een langdurige relatie. Hieruit kan een gezin voortvloeien. In onze samenleving liggen de verwachtingen van een relatie torenhoog. Het is niet evident om aan al deze verwachtingen te voldoen.

Heel wat relaties worden doorheen de tijd geconfronteerd met crisissen. Een vaak voorkomende crisis is deze naar aanleiding van een affaire. Dit kan de aanleiding vormen voor relatietherapie want hoe ga je daar mee om ? Er is verdriet om wat verloren is, verdriet voor wat had kunnen zijn. Schuld, spijt, schaamte, kwaadheid, verdriet, teleurstelling, angst… een hele cocktail aan emoties kunnen mekaar aan een razend tempo opvolgen. Vaak wordt gedacht in termen van een dader en slachtoffer maar dit doet de realiteit tekort. In relatietherapie wordt stilgestaan bij de uiteenlopende emoties, bij de talloze vragen die opreizen, bij de eigen belevingen, bij hoe jullie met mekaar communiceren, bij het verleden en het nu, bij hoe jullie met mekaar omgaan, het verwerken en het helen van de pijn. Het doel van relatietherapie is een antwoord vinden op de ruime vraag naar wat deze affaire betekent voor jullie ? De uitkomst van relatietherapie kan een soort 2e huwelijk worden en het kan ook het einde betekenen van de relatie.

Nieuw samengestelde gezinnen krijgen te maken met heel typische en complexe uitdagingen waardoor het voor de nieuwe partners bijzonder moeilijk en complex kan zijn om de nieuwe relatie te doen uitgroeien.

Een ander vaak voorkomende crisis is deze naar aanleiding van een crisis binnen in het gezin. De opvoeding van kinderen, verschil in cultuur, het werk, een huishouden, financiële onzekerheid, de sociale vriendenkring … kunnen de partnerrelatie onder druk zetten. Verschillende factoren kunnen het partnerschap op de proef stellen waardoor koppels uit mekaar groeien. Dit kan zich uiten in psychische en seksuele problemen.

In een eerste kennismakingsgesprek zie ik jullie graag samen. Op die manier kunnen jullie beslissen om al dan niet verder te gaan met de relatietherapie. Als jullie verder wensen te gaan, dan zie ik jullie beiden in een individueel gesprek om stil te kunnen staan bij jullie persoonlijke verhaal en geschiedenis. Nadien volgen weer gezamenlijke gesprekken. Indien nodig kunnen er nog individuele gesprekken volgen.

Algemeen

Ik vertrek vanuit de visie dat wat zich voordoet in de therapieruimte een weerspiegeling is van hoe jij in het leven staat.

Je goed voelen bij je therapeut is het belangrijkste criterium met het oog op verandering en dit is dan ook iets wat ik bewaak.

Ik werk vanuit de Gestalttherapie aangevuld met aspecten uit de systeemtherapie, de contextuele therapie, de theorie rond hechting, de existentiële therapie, psychiatrie en neuropsychologie. Ik merk dat ik de laatste jaren een mix maak van al wat ik in de voorbije decennia heb geleerd en heb mogen ervaren.

OPLEIDINGEN

  • MasterPedagogische Wetenschappen, optie Agogiek – Universiteit Gent (1994 – 1998)
  • Bachelor Psychologie Katholieke Vlaamse Hogeschool – Antwerpen(1990 – 1993)
  • Academische Initiële Lerarenopleiding (AILO) – Universiteit – Antwerpen (2004 – 2005)
  • Gestalttherapie: Erkende 4-jarige opleiding Gestalttherapie bij MULTI – DI-MENS (2006 – 2009)
  • 1- Jarige opleiding Existentiële psychotherapie FMS te Gent (2016-2017)
  • Integrale Coachingsopleiding en Stress- en Burnoutcoach bij Your Coach (2017- 2018)
  • Permanente supervisie
  • Diverse bijscholingen oa.bij IVC
  • 1-jarige opleiding Partnerrelatietherapie – School for Power (2019-2020)
  • 1- jarige Basisopleiding Experiëntiële & Ontwikkelingsgerichte kinder- en jongerenpsychotherapie (2021-2022)
  • Jaaropleiding TRAUMA INFORMED PRACTIC (2023-2024)

Praktisch

Locatie

AALST – Psynetworks, Afspanningsstraat 35 te Aalst 9300

Terugbetaling

voor volgende mutualiteiten : CM,Liberale, Helan, Solidaris (Oost-Vl)

Stopzetten van de therapie

Dit kan altijd door de cliënt zelf mits tijdige annulatie 1 dag op voorhand en ook door de therapeut als blijkt dat passendere hulpverlening noodzakelijk is.